Jasne, oczywiste na pierwszy rzut oka: owoce są zdrowe, więc soki owocowe też. Ale jak zdrowe są naprawdę napoje owocowe? A czy sok zawsze jest taki sam jak sok? Czy są różnice? Oto kilka faktów:
Nie tylko świeże owoce
Soki owocowe są również pełne cennych składników. Jednak tylko pod pewnymi warunkami, ponieważ nie wszystkie soki są sobie równe. Mięso raz w tygodniu, ryby dwa do trzech razy w tygodniu, poza tym dużo produktów pełnoziarnistych, płatki zbożowe, makarony, rośliny strączkowe i sałatki, plus owoce i warzywa pięć razy dziennie – to zalecenie dietetyków, jeśli chodzi o to, jak jemy tak zdrowo, jak to tylko możliwe. To ciężka praca w służbie naszego zdrowia, a jeśli chcesz sobie trochę ułatwić całą sprawę, to możesz pójść na skróty – więc zamiast myć, obierać i kroić owoce, sięgnijmy po sok. Ale czy możesz po prostu zastąpić owoce sokiem owocowym?
Szukasz zdrowych soków ze sprawdzonego źródła – polecam dobro natury. Zdrowe i pyszne soki.
Tak
Z jednej strony, kilka badań naukowych wykazało, że owoce i warzywa mają najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, gdy są spożywane na świeżo i zawierają cenny błonnik pokarmowy w pięciu porcjach w ciągu dnia. Z drugiej strony wiemy już, że porcję owoców można z czystym sumieniem zastąpić szklanką soku owocowego, najlepiej świeżo wyciśniętego. To dobra wiadomość, z małym „ale”.
Powód
Chociaż błonnik traci się podczas tłoczenia (nawet jeśli włókna zostają, to większość cennych składników zawartych w owocach trafia do soku). Są to na przykład witaminy, a w szczególności witaminy C i A, które wzmacniają układ odpornościowy. Ale są też minerały, takie jak potas i magnez, które są dobre dla nerwów i mięśni, a także drugorzędne substancje roślinne, flawonoidy i fenole, które znajdują się w szczególnie dużych ilościach w soku jabłkowym, grejpfrutowym, porzeczkowym i z czerwonych winogron. według najnowszych badań, najwyraźniej może nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera lub zawału serca lub udaru mózgu.
Ważny
Zdrowy sok
Najlepszy dla zdrowia jest gotowy sok owocowy, który według producenta jest w 100% prasowany bezpośrednio i butelkowany „bez dodatku sztucznego cukru”. Dobrze, jeśli sok jest nalewany do tetra opakowań lub w ciemnej butelce zabezpieczonej przed światłem i przechowywany w chłodnym miejscu, aby niestabilne składniki, takie jak witamina C, zachowały się na dłużej. W wyniku przechowywania składniki z czasem się gubią lub ich działanie jest osłabione – produkty te są nadal zdrowe.
Bardzo smaczny, ale nie zdrowy: nektar owocowy
Syropy owocowe
W końcu syropy owocowe nie są dobre dla zdrowia, wykonane z soków owocowych lub koncentratów, aromatów, ekstraktów roślinnych lub innych substancji nadających smak i aromat. Zgodnie z prawem muszą zawierać tylko dziesięć procent owoców, można dodać aromaty, ekstrakty roślinne, wodę i dużo cukru.
Wniosek
Sok jako owoc zastępczy działa, ale z kilkoma zastrzeżeniami i bardzo zależy od jakości produktu. Samo tłoczenie jest super, soki nie z koncentratu są w porządku, normalne soki są lepsze niż nic – lepiej trzymać ręce z dala od wszystkiego innego.