Za trochę ponad miesiąc będzie wigilia. Czas spotkań, rozmów przy stole i jedzenia. Co roku jak mantra wracają do nas refleksje – znów dużo tłustego jedzenia i mało ruchu. Może już teraz warto zaplanować te święta i przeżyć je inaczej – zdrowiej.

Ruch

Ze świętami kojarzą mi się zawsze łyżwy – to był taki nieodłączny element świąt. Rodzice gdy byłam mała zabierali nas na łyżwy. Z czasem ta „tradycja” zanikła. W tym roku postanowiłam to zmienić. Ostatnio wigilia i święta to też doskonały czas na rodzinne spacery.

Jedzenie

Chcąc nie chcąc nie ma świąt Bożego Narodzenia bez jedzenia. W tradycji zapisało się aby na wigilijnym stole pojawiło się dwanaście potraw, wszystkie inne, jedna lepsza od drugiej. Coraz częściej korzysta się z usług firm cateringowych, które świadomie podochodzą do tworzenia dań. Catering wigilijny Warszawa to coraz częściej zestaw zbilansowanych dań, które są lekkostrawne i smaczne. Moja rodzina nie korzysta z cateringu. Sama lubię gotować, podobnie jak moja mama. Nic więc w tym dziwnego, że ciężej jest zachować silną wolę i wytrzymać w postanowieniu zrzucenia zbędnych kilogramów. Najważniejszą rzeczą jest zachować we wszystkim umiar i wybierać mniej tłuste posiłki, aby nie zaskoczyć się niemiło, jeśli po świętach znów wejdziemy na wagę.

 

Propozycje potraw na wigilijny stół dla osób odchudzających się

Oto kilka propozycji jak nieco odchudzić tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe które przygotował dietetyk. Potrawy te nie utrudniają w odchudzaniu:

1. Ryba po grecku – dużo mniej kaloryczna alternatywa dla karpia w sosie śmietanowym, a niemniej smaczna.

Składniki na około 4 porcje :

      • Filety z dorsza ( ok 600 g )
      • Marchew – 5 sztuk
      • Seler korzeniowy ½ sztuki
      • Cebula – 1 sztuka
      • Papryka -1 sztuka
      • Pietruszka, korzeń – 1 sztuka
      • Olej rzepakowy -2 łyżki ( 20 g )
      • Sok cytrynowy – 2 łyżki
      • Czosnek- 2 ząbki
      • Mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
      • Ziele angielskie – 4 ziarna
      • Majeranek – łyżeczka
      • Sól biała- szczypta
      • Liść laurowy – 2 sztuki
      • Pieprz czarny – 2 szczypty

Przygotowanie

      • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
      • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowy po czym nasmarować ją olejem, potartym czosnkiem, szczyptą soli i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20 minut w zależności od grubości filetów.
      • Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju rzepakowym aż do uzyskania złocistej barwy.
      • Paprykę pokroić, marchew opłukać, obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach, to samo zrobić z pietruszką oraz selerem.
      • Podsmażoną cebulkę przerzucić do garnka wraz z potartymi i pokrojonymi warzywami. Całość zalać wodą, dodać ziela angielskiego oraz liści laurowych i dusić pod przykryciem.
      • Gdy warzywa zmiękną , warzywa zalać przecierem pomidorowym i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem , słodką papryką.
      • Zalać gotowym sosem upieczoną rybę i odczekać , aż smaki się przegryzą.

Rybę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jedna porcja stanowi około 240 kalorii i zawiera około 29 gramów białka, 6,7 gramów tłuszczu w tym 5, 4 korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz 12,6 g węglowodanów.

2. Aromatyczny piernik z czerwonej fasoli.

Składniki na około 10 porcji

      • Fasola czerwona w zalewie po odsączeniu – 240 g
      • Jajo kurze – 2 sztuki
      • Śliwki suszone – 50 g
      • Miód pszczeli – 3 łyżki
      • Ksylitol – 50 g
      • Proszek do pieczenia – łyżeczka

Przygotowanie

      • Fasole z puszki dokładnie opłukać ze słonej zalewy
      • Piekarnik nastawić na 180 stopni
      • Składniki zblendować ze sobą oprócz śliwek suszonych. ( Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodać extra łyżki kakao bądź mąki )
      • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
      • Suszone śliwki pokroić na drobne kawałki i wmieszać do ciasta
      • Całość ciasta wylać do foremki
      • Ciasto piec około 45 minut.

Jedna porcja stanowi ok 98 kalorii , w tym 3,8 g białka, 1,6 g tłuszczu węglowodany 14,6 g

 

3. Zakwas do barszczu – źródło cennych witamin, przyspiesza przemianę materii.

Składniki

    • Buraki – 1 kg
    • Czosnek- 3 ząbki
    • Sól – na litr wody – 2 płaskie łyżki
    • Liść laurowy – 3 liście
    • Pieprz – 5 ziarenek
    • Ziele angielskie – 4 ziarenka
    • Woda – W zależności od słoika

Post Author: ekodieta

Dietetyk, pasjonata zdrowego stylu życia.

Related Posts More From Author

Jaki wpływ na zdrowie ma jazda na rowerze?

Żyjemy szybko, z każdej strony atakują nas nowoczesne technologie dostarczające

Niedoczynność tarczycy – jak schudnąć przy tej chorobie?

Wchodzisz na wagę… znów to samo. Zamiast wymarzonych efektów, kilogramy

Dieta dla otyłych dzieci

Z roku na rok borykamy się z coraz większym problemem

Czy można wyleczyć dyskopatię?

Problemy z kręgosłupem obniżają jakość życia i choć zaczynają się

ćwiczenia

Jak zadbać o swoje plecy?

Bóle pleców w okolicy lędźwiowej, mrowienie kończyn, niedowłady pewnych grup

Masz problem z rwą kulszową?

Czeka ciebie rehabilitacja kręgosłupa, która jest efektem walki z rwą