
Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach , która służy jako nośnik wchłaniania wapnia przez organizm. Jest magazynowany w tkankach tłuszczowych organizmu. Jest znana jako nazwa ogólna, ale witamina D dzieli się na dwa typy: witaminę D 3 (cholekalcyferol) wytwarzaną przez skórę i pod wpływem światła słonecznego oraz witaminę D 2 (ergokalcyferol) wytwarzaną przez rośliny. Sama witamina D3 jest nieaktywna i wymaga dwóch etapów aktywacji, jednego w wątrobie, a drugiego, głównie w nerkach, aby stać się aktywną metabolicznie formą.
Każdy, kto ma potwierdzony niedobór witaminy D, może suplementować pod nadzorem lekarza, stosując kalcyfediol lub inne suplementy. Jest to analog witaminy D, prohormonu wytwarzanego w wątrobie, który ma zdolność wspomagania organizmu w wykorzystywaniu większej ilości dostępnego w niej wapnia do utrzymania tkanki kostnej.
Jak witamina D wpływa na różne funkcje organizmu człowieka?
Jak już powiedzieliśmy, główną funkcją witaminy D jest pomaganie organizmowi we właściwym wchłanianiu wapnia, podstawowego pierwiastka w tworzeniu kości, wraz z fosforem. W fazie wzrostu wchłanianie wapnia jest niezbędne do wzrostu kości. Jej niedobór może powodować krzywicę.
W wieku dorosłym wapń nie jest już wchłaniany przez organizm, powodując postępującą demineralizację kości, która początkowo powoduje osteopenię (nieprawidłową gęstość kości), która z czasem prowadzi do osteoporozy (ogólne osłabienie kości, które może powodować ich kruchość i podatność). do złamania).
Nie byłaby to jednak jedyna funkcja witaminy D w naszym organizmie. Jego udział w funkcjach metabolicznych niezwiązanych z homeostazą wapnia i fosforu jest rozpoznawany przez tkanki, takie jak komórki beta trzustki, specyficzne komórki mózgu, mięśnie i komórki endokrynologiczne, co sugeruje jego znaczenie w regulacji układu odpornościowego .
Dodatkowo witamina D pełni rolę prewencyjną, zapobiegając rozwojowi chorób, takich jak cukrzyca typu 1 i typu 2, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby układu krążenia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a nawet niektóre rodzaje raka, takie jak rak piersi, jelita grubego, prostaty i jelita grubego.
Ze względu na ważne funkcje w organizmie człowieka zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D, niektórych suplementów pod nadzorem lekarza oraz naturalną ekspozycję na światło słoneczne.