Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach , która służy jako nośnik wchłaniania wapnia przez organizm. Jest magazynowany w tkankach tłuszczowych organizmu. Jest znana jako nazwa ogólna, ale witamina D dzieli się na dwa typy: witaminę D 3  (cholekalcyferol) wytwarzaną przez skórę i pod wpływem światła słonecznego oraz witaminę D 2 (ergokalcyferol) wytwarzaną przez rośliny. Sama witamina D3 jest nieaktywna i wymaga dwóch etapów aktywacji, jednego w wątrobie, a drugiego, głównie w nerkach, aby stać się aktywną metabolicznie formą.

Każdy, kto ma potwierdzony niedobór witaminy D, może suplementować pod nadzorem lekarza, stosując kalcyfediol lub inne suplementy. Jest to analog witaminy D, prohormonu wytwarzanego w wątrobie, który ma zdolność wspomagania organizmu w wykorzystywaniu większej ilości dostępnego w niej wapnia do utrzymania tkanki kostnej.

Jak witamina D wpływa na różne funkcje organizmu człowieka?

Jak już powiedzieliśmy, główną funkcją witaminy D jest pomaganie organizmowi we właściwym wchłanianiu wapnia, podstawowego pierwiastka w tworzeniu kości, wraz z fosforem. W fazie wzrostu wchłanianie wapnia jest niezbędne do wzrostu kości. Jej niedobór może powodować krzywicę.

W wieku dorosłym wapń nie jest już wchłaniany przez organizm, powodując postępującą demineralizację kości, która początkowo powoduje osteopenię (nieprawidłową gęstość kości), która z czasem prowadzi do osteoporozy (ogólne osłabienie kości, które może powodować ich kruchość i podatność). do złamania).

Nie byłaby to jednak jedyna funkcja witaminy D w naszym organizmie. Jego udział w funkcjach metabolicznych niezwiązanych z homeostazą wapnia i fosforu jest rozpoznawany przez tkanki, takie jak komórki beta trzustki, specyficzne komórki mózgu, mięśnie i komórki endokrynologiczne, co sugeruje jego znaczenie w regulacji układu odpornościowego .

Dodatkowo witamina D pełni rolę prewencyjną, zapobiegając rozwojowi chorób, takich jak cukrzyca typu 1 i typu 2, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby układu krążenia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a nawet niektóre rodzaje raka, takie jak rak piersi, jelita grubego, prostaty i jelita grubego.

Ze względu na ważne funkcje w organizmie człowieka zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D, niektórych suplementów pod nadzorem lekarza oraz naturalną ekspozycję na światło słoneczne.

Post Author: ekodieta

Dietetyk, pasjonata zdrowego stylu życia.

Related Posts More From Author

Dieta dla zdrowia psychicznego

Dieta ma znaczący wpływ na zdrowie, ale czy wiesz, że

Przepisy na zdrowe soki

Witajcie drodzy czytelnicy! Jesteśmy tutaj, aby przedstawić Wam najlepsze przepisy

5 przepisów na świeżo wyciskane soki

Świeżo wyciskane soki to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin

Jak jazda na rowerze wpływa na nasze zdrowie

Jazda na rowerze to nie tylko przyjemna forma spędzania wolnego

Kiedy warto iść do seksuologa

Wizyta u seksuologa może być korzystna dla wielu osób, które

Endometrioza – przyczyny i objawy

Endometrioza jest chorobą, która dotyka wiele kobiet na całym świecie.