Woda to podstawa naszego zdrowia i życia. Woda jest warunkiem koniecznym do występowania życia (przynajmniej w znanej nam dotychczas formie). Dlatego tak ważne jest aby spożywać zdrową i czystą wodę. Niestety wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ani nie wiąże wzrostu ilości chorób (zwłaszcza na tle alergicznym) ze wzrostem zanieczyszczenia wody i uprzemysłowienia.

Woda, którą pijemy jest najczęściej chlorowana i oczyszczania mechanicznie w stacjach uzdatniania. Oczyszczanie mechaniczne odbywa się poprzez filtrowanie na różnych poziomach wody pochodzącej z rzek i źródeł głębinowych. Następnie następuje proces chlorowania. Chlor zabija i unieszkodliwia groźne mikroorganizmy (bakterie, wirusy, grzyby). Co zatem może nam zagrozić? Przede wszystkim metale ciężkie i pestycydy, którymi rolnicy nawożą pola uprawne. Pestycydy przenikają w ten sposób do wód gruntowych a nawet źródeł głębinowych. Mogą znajdować się one w wodzie, którą spożywamy co wiąże się z dużym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Metale ciężkie takie jak np:

  • ołów
  • rtęć
  • fluor
  • mangan
  • aluminium

mogą sprzyjać powstawaniu chorób układu krążenia mają także silne działanie toksyczne i rakotwórcze. Najczęściej negatywne następstwa występują po kilkudziesięciu latach. Np. aluminium odkłada się w tkance mózgowej. W przeważającym stopniu następujące w efekcie uszkodzenie komórek nerwowych (neuronów) jest nieodwracalne. Podobny efekt obserwujemy po spożyciu alkoholu. Z kolei zatrucie ołowiem objawia się brakiem apetytu, kolkami i skurczami, wzrostem ciśnienia krwi oraz postępującą nerwicą. Ponadto ołów blokuje enzymy biorące udział w syntezie hemoglobiny, przyśpiesza niszczenie erytrocytów, hamuje wbudowywanie wapnia w struktury kości, prowadząc do ich osłabienia, utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej czynności tarczycy.

Czy jest jakiś sposób ochrony przed tego typu zagrożeniami ? Bardzo dobrym sposobem jest skuteczne oczyszczanie wody, którą dostarczamy w dużych ilościach do naszego organizmu. Można to osiągnąć stosując filtry wody z systemem odwróconej osmozy. Tego typu urządzenia instalowane bezpośrednio pod zlewozmywakiem i podłączone na stałe do źródła ujęcia wody są wyposażone w osobne zbiorniki. Odwrócona osmoza dzięki niezwykle niewielkim porom (zbliżonym wielkością do cząsteczki wody i ponad 200 razy mniejszym od bakterii i 70 razy mniejszym od wirusa) usuwa z wody zarówno groźne mikroorganizmy jak i metale ciężkie, pestycydy i inne groźne substancje. Dodatkowo filtr odwróconej osmozy jest wyposażony w mineralizator, który wzbogaca wodę w pożyteczne biopierwiastki (chrom, mangan, sód, potas).

Post Author: ekodieta

Dietetyk, pasjonata zdrowego stylu życia.

Related Posts More From Author

Przepisy na zdrowe soki

Witajcie drodzy czytelnicy! Jesteśmy tutaj, aby przedstawić Wam najlepsze przepisy

ćwiczenia

Wpływ zdrowia ja jakość pracy

Zdrowie ma ogromny wpływ na jakość pracy. Oto kilka sposobów,

Pięć sposobów, w jakie biostatystyka zmienia zdrowie publiczne

Pandemia z pewnością spowoduje rozległe zniszczenia. Wpływa na życie milionów ludzi

5 przepisów na świeżo wyciskane soki

Świeżo wyciskane soki to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin

Catering dietetyczny

Fitness catering już od kilku lat dostarcza swoim klientom nie

Co to jest sok NFC

Sok NFC to skrót od „Not From Concentrate” co w